Espoo okos város

Espoo okos város

2020-ban a finnországi Helsinki mellett található Espoo városa aláírt egy körforgásos gazdaságra vonatkozó globális kötelezettségvállalást, és kijelentette, hogy a város minden része, valamint több mint 40 partner és vállalat együttműködik ebben a folyamatban. A polgárok számára számos körforgásos és megosztáson alapuló gazdasági kísérlet indult ennek keretében, mint például a szomszédsági piacterek és az eszközmegosztás. A partnerségek azonban a város határain túlra is mutatnak, sőt globális hatással lehetnek: az Espoo-ban létrehozott innovációk az egész világon elterjedhetnek.

A mintegy 100 vállalattal és fejlesztővel együtt a cél a helyi gazdaság hatékony ökoszisztémáinak kiépítése, biztosítva, hogy Espoo úttörő szerepet vállaljon az ENSZ Agenda 2030 fenntartható fejlődési céljainak elérésében.

Espoo ambiciózus tisztatechnológia-projektjeinek egyik példája a Kera negyed, amely a fenntartható intelligens városok új mércéjét kívánja megszabni. A Kera projekt arra is példaként szolgál, hogy a város fenntartható fejlődési programjának végrehajtásához hogyan alkalmazzák a különböző ipari tevékenységek közötti együttműködést. A városrész 14 000 embernek és vállalatnak ad majd otthont, és olyan tesztkörnyezet lesz, ahol a vállalatok kipróbálhatják és fejleszthetik tiszta és intelligens megoldásaikat például az energia és az épített környezet területén.

Együttműködők

Helyszín

Finnország
Espoo