Klímabarát bölcsőde és óvoda Dániában

Klímabarát bölcsőde és óvoda Dániában

A hørsholmi gyerekek Dánia legklímabarátabb óvodájában játszhatnak.

Az épület formája és az anyagválasztás biztosítja, hogy az épület még a csúcstechnológiás megújuló technológiák nélkül is kevesebb energiát használjon, mint a 2015-ös dán építési előírásokban meghatározott követelmények. Az óvodát azonban egy sor megújuló technológiával is felszerelték, hogy még tovább javítsák a teljesítményét. A tető déli homlokzatain elhelyezett 50 négyzetméternyi napkollektor biztosítja a fűtést és a meleg vizet (hőszivattyúval megtámogatva), valamint 250 négyzetméternyi fotovoltaikus napelem-rendszer termel villamos energiát. Az óvoda évente négyzetméterenként 8 kilowattórát termel összesen, ami többletet jelent az épület szükségleteihez képest. Ezért az év nyolc hónapjában a többletenergiát visszatáplálják az országos hálózatba, a négy legsötétebb hónapban pedig a megújuló energiát visszavásárolja az óvoda.

A ferde tető által létrehozott nagyvonalú belmagasság lehetővé teszi, hogy a levegő keringjen az óvoda helyiségeiben, a tetőn pedig Velux tetőablakok vannak elhelyezve, amelyek automatikusan nyílnak és záródnak, így természetes módon szellőztetik az épületet. A tetőablakok a természetes fény bejuttatásának is kulcsfontosságú elemei.

Amikor nem a napelemeket használják, a fennmaradó tetőfelületet Sedum növényfajokkal ültették be - ez egy igen strapabíró növény, amely nemcsak a biológiai sokféleséget növeli, hanem segíti a csapadékvíz-visszatartást, valamint hang- és hőszigetelést biztosít, illetve segít a fotovoltaikus panelek hűtésében is. A beültetett tetőről elpárolgó víz segít hűteni a napelem paneleket, amelyek alacsonyabb hőmérsékleten hatékonyabban működnek.

Az udvart Dánia különböző tájegységeiről származó növényzettel ültették be, beleértve egy erdős területet és egy homokos zónát is, amely a tengerpartot szimbolizálja. Az óvodát úgy tervezték, hogy a gyermekeket a környezetvédelemre nevelje és ezzel együtt lehetőségük legyen az óvodai dolgozókkal közösen az üvegházakban kipróbálni a növénytermesztést, az érintőképernyős TV-en keresztül pedig figyelemmel kísérhetik a központ teljesítményét.

 

Együttműködők

Helyszín

Dánia
Hørsholm