Kapcsolódó alrendszer

Okos környezet

Nexgen fenntartható város

Az URB által tervezett Nexgen fenntartható város lesz a világ első klímapozitív városa, amely több energiát és élelmiszert termel, mint amennyit fogyaszt. A várost úgy tervezték, hogy élelmiszer-, energia- és vízbiztonságot nyújtson, miközben zöld gazdaságot is létrehoz.

Alnama

Az ALNAMA a tervek szerint intelligens, szén-dioxid-mentes célponttá válik. A város egy 10 négyzetkilométeres közösségben fogja elősegíteni a fenntartható életmódot, különböző csomópontokkal, többek között lakó-, oktatási, kereskedelmi, turisztikai és egészségügyi központokkal.

Rijád intelligens városa a tervek szerint 11 000 lakóegységet biztosít majd 44 000 fős lakosság számára. Az 1000 hektáros fejlesztés 10 000 munkahelyet fog teremteni különböző ágazatokban, köztük a zöldtechnológiai iparágakban, hogy a város számára zöld körforgásos gazdaságot hozzon létre.

Oxagon

Az Oxagon egy olyan hely lesz, ahol az innovátorok és vállalkozók felgyorsíthatják az ötletek fejlődését a laboratóriumból a piacra, és egy olyan város, ahol az emberek összejönnek, hogy virágzó közösségekben éljenek, dolgozzanak és játszanak. Teljesen automatizált, új generációs kikötője páratlan összeköttetést kínál majd a globális piacokkal, amelyet egy integrált fizikai és digitális ellátási lánc tesz lehetővé.

Trojena

Trojena ikonikus, világszínvonalú úti cél lesz, amely a természetes és a fejlett tájat ötvözi - és egyedülálló, emberközpontú élményeket kínál a lakosok és a látogatók számára egyaránt. A desztináció hat jellegzetes fejlesztési körzetnek ad majd otthont, amelyek középpontjában a valós és virtuális építészeti és mérnöki innovációkat ötvöző, személyre szabott élmények állnak. Mindez egy olyan úti célt hoz létre, amelyhez hasonló nincs még egy a világon.

Okosállomás

A világon egyedülálló városi megoldást fejlesztett három magyar cég, a PLATIO Solar, a Rollin és Kuube: egy zöld energiával és okos funkciókkal ellátott mikromobilitási állomást. Olyan okos városi pontot alkot a három termék, ami megreformálhatja a városi közlekedést, nemcsak fenntarthatóvá, zölddé teszik azt, hanem közösségi élményt is ad a felhasználóknak. A szolgáltatás egyedisége, hogy mindezt helyben, térkövek által megtermelt napenergiával történik.

The line

A THE LINE egy olyan civilizációs forradalom, amely az embert helyezi előtérbe, példátlan városi életérzést nyújtva, miközben megőrzi a környező természetet. Újradefiniálja a városfejlesztés koncepcióját és azt, hogy a jövő városainak hogyan kell kinézniük.

Úszó városok

Az Oceanix olyan úszó városokat tervez és épít az emberek számára, melyek harmóniában vannak a természettel, így fenntartható módon tudnak életteret biztosítani az emberek számára. Olyan új, part menti földterületek létrehozása a cél, amelyek alkalmazkodnak a tengerszint emelkedéséhez. 

Kockaházból innovatív okos otthon

A 2019-es (magyarországi, szentendrei rendezésű) Solar Decathlon egyetemi innovációs házépítő világversenyen négy díjat is kapott  a Pécsi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem és az algír Blidai Saad Dahlad Egyetem konzorciumában jegyzett, kockaház átalakításából kialakított mintaház, a Magyar Fészek+ (Hungarian Nest+) projekt.