Kapcsolódó alrendszer

Okos környezet

Okos Lakópark

Az Alabama Power "Okos Lakópark" egy jövőorientált, energiahatékony közösség, melynek otthonai 35 százalékkal hatékonyabbak, mint a mai építésű sztenderd alabamai házak. Az alabamai Okos Lakóparkok egységbe foglalják a nagy teljesítményű otthonokat, az energiahatékony rendszereket és készülékeket, a csatlakoztatott eszközöket és egy mikrohálózatot, mindezt elsőként vitték véghez közösségi szintű léptékben az Egyesült Államok délkeleti részén.

Központi Intelligens Hálózat Mintaprojekt

A KOM Központi Okos Mérés Zrt. célja, hogy harmonizálja az okos mérés, okos hálózat témakör kezdeményezéseit, támogassa a különböző iparágak és kompetenciák közötti szinergiák kialakítását, elősegítse a kérdéskör szakmai fejlődését. A mintaprojekt során több tízezer fogyasztónál telepítenek okos mérési eszközöket, melyek pontosabb képet adnak a magyar energiafogyasztási szokásokról.

Dél Saad Al-Abdullah, Kuvait új városa

A jövő városa építésekor sokkal egyszerűbb megoldás, ha teljesen nulláról kezdődik az építkezés, és nem egy meglévő nem-okos várost próbálnak "okosítani". A meglévő okos város projektek átültetésével építi meg Kuvait legújabb okos városát a semmiből. A négy milliárd dolláros projektben Dél-Saad Al-Abdullah városát fogják létrehozni, amely 64 km2-es kiterjedésével 25000-40000 családnak fog helyet adni.  Dél-Korea Bundang városának okos város koncepcióját exportálja a projekt által a Közel-Keletre.

Okos bérházak

A projekt új, többcélú mérőrendszert biztosít a főváros tulajdonában lévő kiválasztott épületek számára. A rendszer teljes és folyamatos mérést fog végezni a felhasznált energiákról, ezáltal megteremtve a feltételeket az adott épületben lévő összes energia hibátlan fogyasztásának ellenőrzésére. Az ügyfelek így mindig képesek lesznek figyelemmel kísérni fogyasztásaikat a PREměření internetes portálon.

Okosmérés: Győr-Szol távhőszolgáltatás

A sikeres együttműködés keretében a Győr-Szol szolgáltatási területén 40 db hőközpont hőmennyiség mérőjének távkiolvasását valósította meg az Antenna Hungária a LoRa hálózatuk felhasználásával. A költséghatékony megoldás legfőbb előnyei a 8-10 év akkumulátoros üzemidő, valamint a távoli, automatikus mérési adat kiolvasás, akár zárt, ablaktalan helységekből is.

HiT - épületek, mint interaktív smart grid résztvevők

A HiT egy salzburgi smart grid projekt. A HiT rövidítés a "Häuser als interaktive Teilnehmer im Smart Grid" ("Épületek, mint interaktív smart grid résztvevők"), mely az épületek energiahálózatba történő intelligens integrációját jelenti. A projekt célja a smart grid technológiák széles körének bevezetése és vizsgálata. A projekt igyekszik az okos otthon koncepcióját egy szélesebb kontextusba helyezni.

Bolgár Zöld Építészeti Tanács

A Bolgár Zöld Épület Tanács (BGBC) egy olyan nonprofit szervezet, amelynek feladata az épített környezet átalakítása az épületek és közösségek tervezésének, építésének és működtetésének megváltoztatásával. A szervezet a közszféra tudatosságának növeléséért, a szakmai képzettség gyarapításáért, a fenntartható vállalkozások kialakításáért, valamint a fenntarthatóság jogszabályi kereteinek létrehozásáért fáradozik. A BGBC központi tudásmegosztó platformként működik a bolgár építési és fejlesztési piacon.

Amazon munkahelyi esőerdő

Az Amazon cég egy esőerdő jellegű irodaházat nyitott Seattle-ben, amely reményeik szerint új ötletekhez segíti az alkalmazottakat a munkavégzés során. A cég irodaháza és minőségi éttermei a Seattle South Lake Union kerületében lévő raktárak és parkolók helyére épült. A 'Spheres' irodaház üvegkupolája alatt több mint 400 növényfaj 40 000 példányát ültették el, a kialakított irodaház emiatt inkább egy üvegházra hasonlít. A zárt konferenciatermek vagy munkaállomások helyett sétányok és különleges kialakítású tárgyalók várják a vendégeket.

Aspern bécsi városnegyed

Bécs egy új és egyben legmodernebb városnegyede, ahol a város smart stratégiájában lefektetett holisztikus célokat vették a gyakorlati tervezés alapjául. Az új infrastrukturális, energetikai, közlekedéstechnikai és IKT eszközök mind megjelennek a negyed mindennapi életében.

Energy Dash

Az Energy Dash-en keresztül a szolgáltatók nem csak az energiafogyasztásról tájékoztathatják fogyasztóikat, de az eszköz, termosztátként  funkcionálva jelzi az éppen aktuális belső hőmérsékletet, valamint összehasonlító számlázási adatokat is közöl az egyes lakások és a környék fogyasztásával kapcsolatban.