Torony - Vertikális Közösség rehabilitációs program

Torony - Vertikális Közösség rehabilitációs program

A program 2009 áprilisában kezdődött, egy minden segítséget nélkülöző, szegregátumnak, sokak által gettónak minősített toronyépületben Veszprém ipari területén. Lakóinak száma ekkor 127 fő volt, ma meghaladja a kétszázat. A program célja az épület és közösségi rehabilitáció, adósságkezelés, a ház éltének normalizálása. 

A program kezdetekor megfigyelhető volt a lakók rossz lelki állapota, pesszimizmusa és zárkózottsága. A javuló közállapotok és a folyamatos kommunikáció, közösségi programok eredményeképpen megindult a közösségé formálódás és az önkéntesség.

A program teljes ideje alatt a Máltai Szeretetszolgálat többségi tulajdonossá lett a társasházban, a tulajdoni hányad 54%-t birtokolja. Az épület rehabilitációján kívül a saját tulajdonú ingatlanok fejlesztése folyt az elmúlt időszakban. A harmadik szinten működik a Rehabilitációs Célú Átmeneti Szállás, mely a veszprémi hajléktalanellátás részét képezi 2011.június 1. óta. A második emeleten 150m2 alapterületű közösségi tér került kialakításra a teljes lakóközösség részére. Felnőtt és gyermek rész, mosókonyha, fürdő, teakonyha szolgálja a rászorulók szükségleteit, valamint itt működik egy szociális és egészség pont. Legújabb fejlesztés a tanterem, gyermekek részére korai fejlesztő szoba, kisebb szociális pont a 4. emeleten, valamint megépület az épület előtt egy játszótér.

Együttműködők

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Helyszín

Magyarország
Veszprém