Vida Nova nas Grotas Programme - Új élet a "grotákban"

Vida Nova nas Grotas Programme - Új élet a "grotákban"

Alagoas állam kormánya 2016-ban kezdte meg Maceió városában az „Új élet a grotákban” programot, amelynek célja a városi „groták” lakóinak életminőségének javítása. A groták keskeny, meredek és kanyargós szakadékok, amelyek fontos jellemzői Maceió földrajzának.

A város növekedésével a grotákat fokozatosan elfoglalták, így alakultak ki a nyomornegyedek. Ma Maceió legszegényebb lakosságának adnak otthont. Azoknak, akiknek nincs megfelelő közlekedési és akadálymentes alternatívájuk e területek kihívást jelentő földrajzának leküzdésére. Ezeknek a közösségeknek a város többi részével való kapcsolatának javítását fontos intézkedésnek tartották, úgy a város szegregációjának csökkentése, mint a lakók életminőségének és megélhetésének támogatása céljából. Ezért az „Új élet a grotákban” program célja a mobilitási és akadálymentesítési infrastruktúra fejlesztése és kiépítése ezekben a közösségekben.

Intézményi és technikai képességeinek javítása érdekében Alagoas állam kormánya 2017-ben partnerséget kötött az UN-Habitattal. Segítségükkel megvalósult a "gyors részvételi térképezés" (QPM) Maceio valamennyi grotájában. Az adatok előállításának és az informális települések elemzésének ezt a módszertanát Rio de Janeiróban dolgozták ki 2014-ben. A QPM Maceióban történő végrehajtása számos jelentést, valamint táblázatos és térbeli adatbázist eredményezett a groták helyzetéről.

Együttműködők

Government of the State of Alagoas
Instituto Pereira Passos

Helyszín

Brazília
Maceió