3x30 DebrecenMob projekt

3x30 DebrecenMob projekt

A 3x30DebrecenMob kezdeményezés fő célja az aktív és fenntartható közlekedés támogatása volt. Debrecen Városával együttműködve a projektet a Barcelonai Régió kezdeményezte és vezette, valamint az EIT Urban Mobility finanszírozta.

A DebrecenMob projektben résztvevők 2020 szeptember közepétől az év végéig minden hónapban egy új játékos közlekedéshez kapcsolódó kihívásba tudtak bekapcsolódni. A kihívásokra internetes hozzáféréssel rendelkező okos telefonon keresztül bárki regisztrálhatott, a célcsoport a debreceni lakosság, illetve a régióban magasabb foglalkoztatási rátával rendelkező vállalatok dolgozói voltak. A játékos kihívás lényege az volt, hogy a résztvevők jutalmat kaptak abban az esetben, ha aktív és fenntartható módon közlekedtek. Emellett a kezdeményezés célul tűzte ki a nyereményeket felajánló helyi vállalkozások támogatását azáltal, hogy lehetőséget biztosított számukra a kihívás internetes felületén és az okostelefonos alkalmazáson keresztül termékeik vagy szolgáltatásaik bemutatására. A résztvevő játékosok a kihívásokban összegyűjtött pontjaikat kedvezményekre válthatták be és ha a kitűzött célt elérték, indultak a sorsoláson is, ahol értékes nyereményeket vihettek haza. A nagyobb helyi vállalatok egymással versenyezve kapcsolódhattak be a játékba, ezáltal is ösztönözve munkavállalóikat a minél nagyobb részvételre. A kezdeményezéshez végül több mint 30 debreceni vállalat, illetve szervezet csatlakozott, és majd háromszor annyi felhasználó regisztrált a DebrecenMob-ra, mint a párhuzamosan futó, tizenötször nagyobb lakosú barcelonai régió FutureMob-jára. Az 1.035 felhasználó több, mint 138.000 km-t tett meg aktív és fenntartható módon, ezzel nagyságrendileg 42.000 kg CO²-t takarítottak meg utazásaik során. Ez megfelel 18.000 liter üzemanyag felhasználásával vagy 5 millió mobiltelefon feltöltésével. A fenntartható közlekedés mellett további érv, hogy a résztvevők a 3 hónap alatt, több mint 10.000.000 Ft-ot spóroltak meg, ahhoz képest, mint ha autóval közlekedtek volna.

A DeberecenMob segíteni fogja a várostervezők munkáját, ugyanis a kampány végére nagy mennyiségű adat gyűlt össze az utazási szokásokról, közlekedési módokra bontva, anonim módon, melyeket a https://debrecenmob.hu/ honlap hőtérképén valamennyi érdeklődő vizuális formában is megtekintheti. Az adatok megmutatják többek között, hogy merre járnak munkába és haza a debreceniek, hol közlekednek kerékpárral, hol gyalog, merre használják a közösségi közlekedési eszközöket. Ezen információk alapján számos javaslatot lehet tenni a városi közlekedés fejlesztése érdekében, többek között alapul szolgálhat új kerékpárutak létrehozásához, a gyalogos forgalom által preferált átkelőhelyek biztonságosabbá tételéhez (pl. intelligens zebrák kijelölésével), vagy pedig a közösségi közlekedés hatékonyabbá tételéhez.

A cégek és szervezetek versenyén az első helyen a Debreceni Egyetem végzett, több, mint 51.000 km-nyi út megtételével. A második a NI Hungary Kft. csapata lett 14.500 km-el, a harmadik pedig a Debreceni Vízmű Zrt. csapta, majdnem 8.200 fenntarthatóan megtett kilométerrel.
Viszonyításképpen:
• az 51.000 km annyi, mintha megjárnánk a Debrecen – Budapest utat oda-vissza több, mint 100-szor
• 14.500 km egyenlő a Debrecen-Párizs távolság 10-szeresével
• 8.200 km pedig közel annyi, mint Debrecentől Japánig.

Együttműködők

EDC Debrecen Nonprofit Kft.

Helyszín

Magyarország
Debrecen