Gótikus lakótemplom

Gótikus lakótemplom

Az angliai Cold Hanworthben található gótikus templomot lakóházként használják mai tulajdonosai. A II. fokozatú védettség alatt álló épület felújítása során nagyon gondosan és körültekintően jártak el, hiszen megőrizték az eredeti ólomüveg ablakokat, a templomtornyot és az oltárt is. 

Az épület belső részén igyekeztek megőrizni a nagy, légies tereket, de természetesen a lakófunkció kialakítása érdekében szükség volt arra, hogy elválasszák a különböző élettereket egymástól. A megközelítőleg 100 m² alapterületű szintek közül az alsó rész alapvetően reprezentációra készült, éppen ezért egy hatalmas fogadóterület, a nappali és egy konyha található ott. A felső szinten helyezték el a hálószobákat, valamint az egyéb mellékhelyiségeket. A lakóházzá alakított templomhoz tartozik egy nagyobb kert is, valamint házból festői kilátás nyílik a közeli településre. 

A felújítás során fő szempont volt, hogy a templomot eredeti formájában, de a 21. század igényeinek megfelelően tegyék lakhatóvá. Nagyon előre mutató megoldás, hogy egy felhagyott, de szerkezetében még használható egyházi épület ilyen szokatlan funkciót kap. Tekintettel arra, hogy a zöldmezős megoldások helyett napjainkban a felhagyott épületállományban már hatalmas lakópotenciál rejlik, érdemes ilyen jellegű, újító megoldásokban is gondolkodni. Ezzel nemcsak a múlt egy szeletét őrzi meg a tulajdonos, de a védettség miatt szinte eredeti formájában, megfelelő anyag- és színhasználattal teszi mindezt meg. 

Együttműködők

Helyszín

Egyesült Királyság
Cold Hanworth