Kapcsolódó alrendszer

Okos életkörülmények

Trojena

Trojena ikonikus, világszínvonalú úti cél lesz, amely a természetes és a fejlett tájat ötvözi - és egyedülálló, emberközpontú élményeket kínál a lakosok és a látogatók számára egyaránt. A desztináció hat jellegzetes fejlesztési körzetnek ad majd otthont, amelyek középpontjában a valós és virtuális építészeti és mérnöki innovációkat ötvöző, személyre szabott élmények állnak. Mindez egy olyan úti célt hoz létre, amelyhez hasonló nincs még egy a világon.

Úszó városok

Az Oceanix olyan úszó városokat tervez és épít az emberek számára, melyek harmóniában vannak a természettel, így fenntartható módon tudnak életteret biztosítani az emberek számára. Olyan új, part menti földterületek létrehozása a cél, amelyek alkalmazkodnak a tengerszint emelkedéséhez. 

Okos és élményalapú turizmus Zalaegerszegen

A jövő intelligens technológiai megoldásaira alapozva a városba érkező turisták élményalapú tájékozódását és információszerzését segítik Zalaegerszeg turisztikai fejlesztései. Ennek keretében belvárosi wifi-hálózatot építettek ki, érintőképernyős információs rendszereket telepítettek, valamint számítógépes és okostelefonos applikációkat fejlesztettek. 

Gótikus lakótemplom

Az angliai Cold Hanworthben található gótikus templomot lakóházként használják mai tulajdonosai. A II. fokozatú védettség alatt álló épület felújítása során nagyon gondosan és körültekintően jártak el, hiszen megőrizték az eredeti ólomüveg ablakokat, a templomtornyot és az oltárt is. 

Elhagyott vasúti pálya rehabilitációja zöldterületként Párizsban

A vasúti pálya zöldfelületként való újrahasznosításának egyik legismertebb példája a New York-i High Line (vagy High Line Park), melyet 2009-es megnyitása óta az innovatív tervezés ikonjaként tartanak számon, és a világ más városaiban a felhagyott infrastruktúra újrahasznosításának mintájául szolgál. Nem mindenki tudja azonban, hogy maga a High Line tervezéséhez is egy másik példa szolgált alapul, az 1990-es évek elején megnyílt párizsi Coulée verte René-Dumont, vagy más néven Promenade plantée.

Szabihíd

A Szabihíd, egy olyan ingyenes kulturális rendezvény, amely lehetőséget ad a Szabadság híd gyalogos használatára, közelebb hozza az embereket a városhoz és folyóhoz, valamint a köztereinkben rejlő lehetőségeket mutatja meg.

Mikulásgyár

A Mikulásgyár Magyarország egyik legismertebb jótékonysági akciójává nőtte ki magát.

Évről-évre egyre többen jelentkeznek önkéntesnek. Sokan kifejezetten a MikulásGyár miatt jönnek Magyarországra a karácsonyi időszakban. Ausztráliából, Kínából, USA-ból és Európa több országából is érkeznek segíteni, csomagolni.

High Line Park (New York)

A projekt vezetőjeként a James Corner Field Operations vezette a High Line - egy eredetileg 1,5 mérföld hosszú magasvasút-építmény - tervezését és kivitelezését Manhattan nyugati oldalán. A nyilvánosság számára "zöldfolyosóként" visszaadott park vonzerejét egyrészt Manhattan és a Hudson folyó csodálatos kilátása, másrészt az ott található időszakos kiállítások, szabadtéri installációk, rendezvények biztosítják.

Zára tengeri orgonája

A dalmáciai Adria partján fekvő Zára városát a lakosok "kőhajó"-ként ismerik, mivel egy kis hosszúkás félszigetet foglal el. 2004-ben, tekintettel a Horvátországban fokozódó turisztikai tevékenységre, a zárai kikötői hatóság a városi önkormányzat támogatásával úgy döntött, hogy a tengerpart ezen szakaszát felújítja, és mólóként alakítja ki.

Ez a feladat világossá tette, hogy szükség van egy a várost a tengerparttal és a mólóval összekötő sétány kialakítására, melynek fő látványossága a 72 m hosszú, burkolatba integrált tengeri orgona lett.