Gyermekbarát Okos Városok - India

Gyermekbarát Okos Városok - India

Az indiai várostervezésért felelős nemzeti intézet (National Institute of Urban Affairs - NIUA) a hollandiai központú Bernard van Leer Alapítvánnyal (Bernard van Leer Foundation - BvLF) közösen indította a Gyermekbarát Okos Városok elnevezésű kezdeményezést, melynek célja, hogy az indiai várospolitika és várostervezés középpontjába helyezze a gyermekek igényeit négy kulcsfontosságú területen: (1) egészségügy, (2) biztonság, (3) közlekedés és mobilitás, (4) életkörülmények. Mindezt programokon keresztül, tanácsadói tevékenység révén, illetve különböző városi beavatkozások megvalósításával érvényesítik.

Ez az első olyan kezdeményezés az országban, amely átfogóan vizsgálja a gyermekek igényeit a várostervezés és városépítészet folyamatában. A négy kiemelt tématerületen a kormányzat eszköztárának segítségével a különböző intézmények tevékenységeit is igyekeznek összehangolni, hogy a fejlesztések minél inkább összhangban legyenek a gyermekek igényeivel.

A kezdeményezés legfontosabb célkitűzése az, hogy a várostervezők és szakpolitikai döntéshozók figyelmét felhívják a gyermekek egészsége és az épített környezet állapotának összefüggéseire. A program célja az innováció és a partnerség ösztönzése is a különböző intézmények, városi döntéshozók, tervezők, építészek, a vállalati szféra vezetői, valamint a civil szervezetek között azért, hogy gyermekbarát szemlélettel forduljanak a lakhatást, közegészségügyet, oktatást, közlekedést, mobilitást, környezetet és szabadidős tereket érintő tervezési kérdések során, gyakorlatias és valódi hatást elérő beavatkozások megvalósításával.

Együttműködők

Bernard van Leer Foundation
The Bernard van Leer Foundation's (Netherlands) mission is to improve opportunities for young children and the people who care for them - especially for those in circumstances of social and economic disadvantages.

Ország

Helyszín

India