Innovatív zöldfelületek a Panoráma Lakóparkban

Innovatív zöldfelületek a Panoráma Lakóparkban

Budapesten, az Árpád út-Váci út torkolatában egy már több mint tíz éve kihasználatlanul álló üres telekcsoporton valósult meg a város egyik leginnovatívabb lakóparkjának kivitelezése. A környék gyáriparáról ismert, mely azonban a rendszerváltás után jelentősen bezuhant, a korábban itt álló épületeket is lebontották, majd barnamezős beruházásként 2018-2020 között épült fel a Panoráma Lakóparkként ismert épületegyüttes.

Az épületek innovativitását az adja, hogy az általános hazai gyakorlattól eltérően jelentős figyelmet fordítottak a zöldfelületekre is. Egyrészt a négy épületből álló együttes között jelentős zöldfelületek találhatók (a játszóterek és díszburkolatok mellett), másrészt pedig minden épülethez tartozik egy nagy, egybefüggő lapostető is, ezeken extenzív zöldtetők kerültek kialakításra.

Az esztétikai élményen túl a zöldtetők fontos szerepet kaptak a házak hőszigetelési értékének növelésében és a csapadék kezelésében, hasznosításában, illetve a felesleg lassításában, amivel a csatornahálózat terhelését könnyítik meg. A drain-rendszerben tárolt víz egy része a lemezekről a zöldfelület vízellátását biztosítja, az átszivárgó mennyiséget pedig ciszternákban gyűjtik össze, hogy felhasználható legyen akár öntözésre is.

Az épület homlokzatának és egyben a teljes megjelenésének legkarakterisztikusabb eleme azonban az a zöldfüggöny, amely a milánói Bosco Verticale megjelenése óta világszerte követendő példa az építészetben. A függőleges zöldfelület hazai alkalmazása újdonság, ezért a kivitelezés innovatív megoldásokat követelt. Minden szintre élő növénysávot telepítettek, amik közé vertikálisan, a szintpárokat vizuálisan is összefűzendő fák kerültek, amelyek hat méter magasságig nőhetnek meg, gyökérzetük darabonként egy köbméteres ládákban nevelkedhet. A majdani megjelenésen túl szempont volt a növények városökológiai- és klimatizáló hatása is: a levélzet párologtatása, a fák árnyékolási képessége, valamint a növényzet por- és szmogmegkötő képessége egyedi mikroklímát teremt a háznak. Érdekesség, hogy a homlokzati növényzet kezelését csak alpintechnikával lehet megoldani, erre külön szakembert alkalmaznak a társasházak.

Együttműködők

Kisvakond-Park Kft

Helyszín

Magyarország
Budapest