Kockaházból innovatív okos otthon

Kockaházból innovatív okos otthon

A 2019-es (magyarországi, szentendrei rendezésű) Solar Decathlon egyetemi innovációs házépítő világversenyen négy díjat is kapott  a Pécsi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem és az algír Blidai Saad Dahlad Egyetem konzorciumában jegyzett, kockaház átalakításából kialakított mintaház, a Magyar Fészek+ (Hungarian Nest+) projekt.
Építészeti kategóriában 2. helyezést, energiahatékonyság kategóriában 3. helyezést ért el a pécsi és miskolci egyetemisták által újraértelmezett „kockaház”, nevezetesen egy alacsony költségvetésű passzív, vernakuláris elemek energiahatékony beépítésével megfogalmazott épületfelújítás és egy ezt kiegészítő technológiai tudással ötvözött plusz energiás új épület tervezése.

A Magyar Fészek+ innovatív technológiai jellemzői közt olyan megoldások, ötletek kaptak elismerést, mint: az épület alatt átvezetett Venturi torony, amely lehetővé teszi az épület helyiségeinek passzív légcseréjét, nyári hűtését, téli benapozását; a mobil naptér a déli oldalon, mely polikarbonát tolófalával télen szoláris burokként látja el energiával az épületet; a mobil életterek, amelyek a ház szabadon kombinálható elemei minden típusú telepítési mód esetén, a különböző családméretekre, családstrukturális hiányosságokra reagálnak; az újrahasznosított anyagokból készített "okos" bútorok, vagy az épületet vezérlő automatika, amely a megadott vezérlési instrukciók alapján egyszerre irányítja, figyeli és elemzi az épület működését és tanulja a különböző környezeti hatásokra a tulajdonos által generált válaszokat.

A mintaház innovatív kezdeményezés ennek a hazai épülettípusnak (a "Kádár-kockának") a megújítására, melyből több mint 800 ezer épült Magyarországon, felújításuk pedig egyre időszerűbbé válik a koruknál fogva.

Együttműködők

Pécsi Tudományegyetem

Ország

Cím

7624 Pécs, Boszorkány út 2.
Miskolci Egyetem

Ország

Cím

3515 Miskolc-Egyetemváros
Blidai Saad Dahlad Egyetem

Ország

Helyszín

Magyarország
Szentendre