Piazze Aperte - "Nyitott terek" kezdeményezés Milánóban

Piazze Aperte - "Nyitott terek" kezdeményezés Milánóban

Politikai szempontból mindig kockázatos az autósok terét szűkíteni, de Milánóban - Európa egyik legzsúfoltabb városában - kezd kifizetődni a kezdeményezés.

2018-ban az önkormányzat elindította a Piazze Aperte "Nyitott terek" programot, amely festékkel, virágágyásokkal, padokkal és pingpongasztalokkal igyekszik visszaszerezni a közterületet az emberek számára.

A projekt a Milánói Mobilitási és Környezetvédelmi Ügynökséggel (AMAT), a Bloomberg Associates-szel, a Városi Közlekedési Hivatalok Országos Szövetségével (NACTO) és a Global Designing Cities kezdeményezéssel együttműködésben valósult meg. A beavatkozások ideiglenes jellege lehetővé teszi a városok számára a gyors cselekvést és a szükség esetén visszafordítható megoldások tesztelését.

A 2018-as és 2019-es kezdeti projektek után, amelyekben a város tesztelte az új módszertant, 2019 végén Milánó "Piazze Aperte in ogni quartiere" (Nyitott terek minden negyedben) címmel pályázati felhívást tett közzé azzal a céllal, hogy új, átalakítandó tereket határozzon meg, amelyre több mint 60 javaslat érkezett. 

2022 májusáig a milánói önkormányzat már közel 40 taktikai beavatkozást hajtott végre (taktikai urbanizmusnak nevezzük az olyan kis költségvetésű, rövidtávú, lokális városátalakítási kezdeményezéseket, melyek célja a lakosság számára élhetőbb közterületek és biztonságosabb utcák kialakítása), és folyamatosan tervez újabbakat - ma már minden második milánói lakos 15 percen (800 méteren) belül lakik egy piazza aperta-tól.

A projekt eredményeit egy jelentés foglalja össze, amelyet Milánó városa a Bloomberg Associates és a GDCI támogatásával készített.

Együttműködők

Helyszín

Olaszország
Milánó