Schoonschip: Amszterdam úszó városrésze

Schoonschip: Amszterdam úszó városrésze

Amszterdam északi részén, a Johan van Hasseltkanaal városrészben található a Schoonschip elnevezésű városfejlesztési projekt, melynek egyik érdekessége, hogy kizárólag úszó házakból áll. A projektet éppen abból a célból kezdeményezte az itt lakók közössége, hogy prototípusként szolgáljon a jövőben megvalósuló "úszó városfejlesztési projektekhez" a világ egyéb részein. A kezdeményezés fókuszában a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság követelményeinek való megfelelés áll, emellett barnamezős projektként is felfogható, ugyanis a városrészen, ahol megvalósult, korábban leginkább ipari tevékenységet folytattak, mára viszont egy vonzó, fenntartható lakónegyed létesült itt.

A projekt területén 46 háztartásban közel 150 lakó él, mintegy 30 úszó épületben. A városfejlesztési projekt 2010-ben indult meg, az utolsó épületet 2021-ben fejezték be. Teljes egészében közösségi kezdeményezésként valósult meg, egy csapat energiasemlegesség iránt elkötelezett lakos közössége indította. Az itt található épületeken összesen 516 napelemet, valamint 30 hőszivattyút és 60 hőpanelt helyeztek el. 

A Schoonschip városrész a lakosok közössége által meghatározott értékrend köré épül, és az éghajlatváltozásra reagáló építészeti elképzeléseket képvisel. A projekt egy körkörös közösségi modell köré épül fel, és napelemekből álló intelligens hálózattal rendelkezik, amely segíti a lakosságot az egymás közötti energiakereskedelemben is (okos hálózat - smart grid). A fejlesztés magában foglalja a fűtési és hűtési, valamint a vízkezelési technológiát szolgáló merülő hőcserélőket is, amelyek energiát és tápanyagokat nyernek ki a szennyvízből.

A városrész okos megoldásai:

- megosztásos közlekedés koncepciója autók, elektromos kerékpárok és elektromos teherkerékpárok használatával

- kettős csatornarendszer a szürke- és feketevíz használatához

- úszó kertek és zöldtetők

- építőanyagok: a környezeti terhelés minimalizálása, például fejlett szigetelési eljárások révén

- társadalmi előnyök: egy szorosan összetartozó közösség, amely több mint 10 éven át munkacsoportokban dolgozott együtt a projekt kollektív tervezésén, megvalósításán és karbantartásán

- intelligens eszközök és IKT-alkalmazások az energiatermelés optimalizálására és a saját előállítású energia cseréjére

- nincs gázcsatlakozás, smart-grid rendszerű energiaközösség, egy csatlakozással az elektromos főhálózathoz.

Együttműködők

Helyszín

Hollandia
Amszterdam