Vacant NL - Holland üres ingatlanok katasztere

Vacant NL - Holland üres ingatlanok katasztere

A Vacant NL a 2010-es Velencei Biennáléhoz készült holland projekt volt, amelyben 10.000 állami tulajdonban lévő üres épületben rejlő lehetőségeket mutatták be.

A RAAAF tervezőiroda kapta a felkérést a holland építészeti intézettől (NAI), hogy egy installáció formájában mutassák be a tájépítészetben rejlő lehetőségeket, amelyek reflektálnak az akkori társadalmi problémákra. Az évek óta üresen álló Rietveld pavilon épület tökéletes helyszínválasztás volt, belsejében kék, hungarocell épületekből alkotott városkép kapott helyet.

Az installáció megtervezéséhez olyan szakembereket válogattak, akik érdeklődtek az üres ingatlanokban rejlő kiaknázatlan potenciál iránt, valamint nemzetközi tapasztalattal is rendelkeztek a kreatív iparban. Az akkori gazdasági helyzetben nagyon sokan elveszítették az állásukat, vagy elhelyezkedési nehézségekkel küzdöttek. A kiállítás az új beruházások és bontások helyett a már meglévő épületek és infrastrukturális elemek újrahasznosítását népszerűsítette.

A kiállítás értékét növelte a számtalan hollandiai üres épületet bemutató atlasz (Dutch Atlas of Vacancy), amelyben a kihasználatlan ingatlanok főbb paramétereiről, elhelyezkedéséről, képekkel, tervrajzokkal illusztrált meghatározó tulajdonságairól kaphattak információt az érdeklődők.

A Rietveld tájépítésziroda által létrehozott kiállítás és az annak részeként kiadott katalógus óriási média figyelmet kapott és több projektet, egyetemi mesterképzés indítását és a témában írt könyveket is inspirált.

Együttműködők

Rietveld Architecture-Art-Affordances (RAAAF)
Netherlands Architecture Institute (NAI)

Helyszín

Hollandia