Zuglói zöld bölcsőde

Zuglói zöld bölcsőde

2016 tavaszán Zuglóban számos újszerű megoldással felépült a 48 férőhelyes Mesevonat bölcsőde, az Erzsébet királyné útja és az Öv utca forgalmas csomópontjában. A bölcsőde a munkakereső szülőknek időszakos gyermekfelügyeletre is lehetőséget ad, valamint számos más speciális szolgáltatást is nyújt.

Az épület két alacsony hajlású zöldtetős épületszárnnyal rendelkezik, amelyek majdnem teljesen lefutnak a terepszintig. A bejárati rész egy kis közösségi zsebparkot formál, ahol a szülők találkozhatnak egymással, illetve a bölcsőde és a közösség kisebb ünnepségeket és rendezvényeket tarthat. Az épület kompakt szerkezetű, belső és küldő terei funkcionálisan kielégítik az ott dolgozók és a gyermekek igényeit. A bölcsőde gyerekek és szülők által látogatott, összes burkolt tere akadálymentes.

Az épületet úgy tervezték, hogy az A+-os energetikai előírásoknak megfeleljen, hővisszanyerős szellőzéssel, valamint napelemekkel.  A kiválóan működő zöldtető, amely az esővíz jelentős részét is visszatartja, mindenképpen hozzájárul a környék városklímájának javításához.

Együttműködők

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

Helyszín

Magyarország
Budapest