Lyoni rakpart-rehabilitáció

Lyoni rakpart-rehabilitáció

A franciaországi Lyonban a folyó keleti partja átalakult, és a korábbi kikötőkből és parkolókból álló partszakasz változatos, zöld találkozóhellyé alakult. A 10 hektáros terület körülbelül 5 km hosszú folyóparti szakaszon terül el. A "Berges de Rhône" (Rhône part) fejlesztését a helyi önkormányzat kezdeményezte egy építészeti pályázat meghirdetésével.

A pályázatot követően, 2003 elején összeállt a tervezőcsapat, amely az IN SITU Architectes Paysagites tájépítészirodából, a Françoise-Hélène Jourda építészből és a Coup D'éclat világítástervezőiből állt. A nyertes terv a Tete d'or és a Gerland parkok között húzódó közterületek és a természetes növényzetből kialakított zöldfolyosó létrehozását javasolta.

A területen elsősorban a gyalogos és kerékpáros közlekedés került előtérbe. A tervezési folyamat során több közösségi fórumot tartottak, amelyek kulcsfontosságúaknak bizonyultak. A tervezők szerették volna megismerni a helyi lakosok igényeit, ötleteit, elvárásait. Az építkezés 2005-ben kezdődött és 2007-ben fejeződött be.

  • A fejlesztés középpontjában egy új, lépcsős terület került, fantasztikus panorámával a folyóra és a történelmi városra
  • a part mentén megtalálhatóak kereskedelmi egységek, információs pontok, kerékpárkölcsönzők, sportpályák
  • a korábban lebetonozott partszakasz helyett botanikai sétányt alakítottak ki, amely a Rhone mentén található növényfajokat mutatja be

Együttműködők

IN SITU Tájépítész Iroda

Helyszín

Franciaország
Lyon