Kán - egy kihalt falu újjáélesztése

Kán - egy kihalt falu újjáélesztése

Kán a Mecsek és a Zselic találkozásánál, egy É-D irányú völgyben kialakult település. Minden oldalról erdőrengeteg veszi körül az egyetlen utcából álló zsákfalut, így közlekedés-földrajzi szempontból elzártnak tekinthető. A sváb falu alapítása a XII. századra tehető, azonban történelme során többször is elnéptelenedett.

A második világháború után, a német kitelepítéseket követően beköltöző lakosok elhagyták a települést és 1978-ban Kán, mint önálló község megszűnt, egy évvel később pedig Hetvehely faluhoz csatolták.

Kán újjáélesztésekor a tervezők és a befektetők nem csak arra törekedtek, hogy a meglévő épületeket megőrizzék és felújítsák, hanem az egész falu komplex fejlesztése volt a cél. A tervezési munkálatok során egy turisztikai-kulturális központ létrehozását vizionalizálták, ahol az autentikusan felújított és újraépített házak építészeti értékei mellett az ide látogatók a valamikor ott élő emberek kultúrájából, hétköznapjaiból is kaphatnak ízelítőt, a kulturált pihenés és szórakozás lehetőségével együtt. Az épületek mellett fontos volt, hogy bizonyos számú állandó lakosságot is meg tudjanak telepíteni és ki tudjanak szolgálni. Fontos lépés volt egy szilárd bekötőút megépítése és a csatornázás megoldása is. A falu 2001 óta üdülőfaluként működik és építészetileg védett településként tartják nyilván.

Az ide érkező vendégeket nyolc szállásadó, mintegy hatvan főnyi férőhelyen tudja ellátni, a turisztikai szolgáltatások körét pedig színesíti a minden évben megrendezésre kerülő Káni Film Fesztivál, vagy épp egy felújított épületben kialakított szaunaház.

Együttműködők

Helyszín

Magyarország
Hetvehely