Szabihíd

Szabihíd

A Szabihíd, egy olyan ingyenes kulturális rendezvény, amely lehetőséget ad a Szabadság híd gyalogos használatára, közelebb hozza az embereket a városhoz és folyóhoz, valamint a köztereinkben rejlő lehetőségeket mutatja meg.

A kezdeményezést egy spontán szerveződő akció előzte meg 2016 nyarán, amikor a Szabadság híd a felújítások miatt lezárásra került. 2017-től kezdődően a Valyo kezdeményezésére 4 hétvégére a gyalogosok, kerékpárosok kreatív közösségi terévé alakult és Budapest egyik legnépszerűbb, ingyenes szabadidős helyszíne lett.

A Valyo a terület ideiglenes gazdájaként a helyszín biztosítását és a programok koordinációját végezte. 2017-19 között a Fővárosi Önkormányzat kedvezményes közterület használati díjjal, takarítással és a közterület-felügyelet biztosításával segítette a rendezvényt. A színvonalas megvalósítás érdekében támogatókat is bevontak, valamint a Szabihíd használói magánadományokkal segítették a rendezvény megvalósulását.

A 2018. évi Velencei Építészeti Biennále Magyar Pavilonjának témáját is a Szabihíd projekt ihlette.

A járványhelyzet miatt 2020-ban elhalasztották a programsorozatot. 2021-ben a budapesti lezárások miatt szintén nem tudott megvalósulni szokásos formájában a rendezvény, ezért a Valyo csapata úgy döntött, hogy a lezárt pesti rakpartra invitálják az embereket a Duna-menti partszakasz lehetőségeinek kihasználására. A Szabihíd-OFF / Our Space célja az eredeti, névadó programmal összhangban: megmutatni a budapestieknek és az idelátogatóknak, hogyan tehetjük kellemesebbé köztereinket, hogyan tölthetjük meg élettel azokat. Csupán annyi eltérés volt, hogy a híd és a Duna helyett Pest egyik megújult zöld közterülete lett a helyszín.

Együttműködők

Pro Progressione
Nemzeti Kulturális Alap
Fővárosi Önkormányzat

Helyszín

Magyarország
Budapest