BudaPart projekt - ökotudatos, fenntartható ingatlanfejlesztés

BudaPart projekt - ökotudatos, fenntartható ingatlanfejlesztés

A BudaPart néven ismert nagyléptékű ingatlanfejlesztési projekt Budapest egyik legnagyobb barnamezős akcióterülete a Lágymányosi-öböl környezetében.

A terület egy része korábban klasszikus ipari funkcióval bírt, de már jó ideje kihasználatlan potenciált jelentett. A jelenleg is zajló ingatlanfejlesztések 2016-ban indultak a területen, a tervek szerint megközelítőleg tíz éves időtávban, maximum hat fázisban valósul meg a beruházás mintegy 54 hektáron, ahol körülbelül 25-30 ezer városlakó élhet és dolgozhat majd a közeljövőben. A beruházás maga több mint 500 ezer négyzetméter ingatlan fejlesztését jelenti 26 épületben, amelyből 16 lakóépület, 7 iroda és 3 hotel lesz. 

Egy teljesen új városnegyed épül ki, ami lehetőséget ad különböző okos megoldások telepítésére. A fejlesztés során a legjobb lakókörnyezet megteremtésére összpontosítottak, a „15 perces város” elvek szerint (minden lényeges funkció 15 perces sétatávolságra elérhető legyen az itt élők számára). A területen nem lesz földfelszíni parkoló, nagy hangsúlyt kap a kerékpáros és gyalogos forgalom segítése, valamint hurkos utcarendszerrel kerülik el a szükségtelen bejövő forgalmat, és igyekeznek megőrizni, bővíteni a zöld részeket, a sétálóterületeket minél zöldebbé tenni. Fontos szempont, hogy egy nyugodt, rekreációs környezetet hozzanak létre. A fejlesztés végére kialakítanak egy összesen 20 hektár területű zöldfelületet, mely az ötödik legnagyobb közpark lesz Budapesten. Eddig (2022) összesen 13,5 hektár megújítása, illetve minőségi karbantartása valósult meg a projekt keretében, amelynek eredményeként 110 darab fát és 1000 m²-nyi cserjét telepítettek. A szintén a beruházó tulajdonában lévő Lágymányosi öböl további 10 hektárral növeli a teljes természetes felületet.

A lakóépületekben az intelligens megoldások, a beépített okosotthon-rendszer, a mennyezeti fűtés és hűtés, az intelligens aljzatok és a távvezérelhető termosztátok is a fenntartható szemléletet tükrözik. A fejlesztők kiemelik az egészségtudatosságot is, amelyre jó példa a városrész déli pereme, ahol sportolásra és kikapcsolódásra alkalmas dombos területet alakítanak ki.

Az irodai fejlesztéseknél is megjelennek a zöld szempontok, a fenntarthatóság, ökotudatosság. A fejlesztők ide sorolják többek között az energiahatékony megoldásokat, a víztakarékos öntözést és berendezéseket, az elektromosautó-töltők telepítését, valamint az újrahasznosított tartalmú beépített anyagok magas arányát.

2022-ben a BudaPart projekt megnyerte az "ingatlanos Oscarnak" számító FIABCI World Prix d’Excellence Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat legjobb városrész-fejlesztésnek járó díját is, kiemelt pontszámokat érve el a környezeti kihívásokra adott válaszok és ökotudatosság területén.

Együttműködők

Helyszín

Magyarország
Budapest - XI. kerület