Cédrus Liget lakópark

Cédrus Liget lakópark

A szegedi városközpontban több mint 7000 előre gyártott elemből és összesen 8510 m3 betonból készült Magyarország egyik legnagyobb lakópark-együttese. A Huszár utcában megvalósuló beruházás 593 lakást, irodát, üzlethelyiséget foglal magába.

A hat hektárnyi területen, a volt Kábelgyár majd élelmiszer-nagykereskedelmi telephely ipari jellegét felváltva, a város központjában biztosít zöld környezetet leendő lakóinak. A Cédrus Liget nevét az ott található örökzöldről kapta.

A beruházásban fontos szerepet kaptak a fenntarthatóság és a környezettudatosság alapelvei. A Cédrus Ligetet az a geotermikus rendszer fűti, amely a városi közintézmények melegítéséért is felel. Effektíve a városi közintézmény rendszert ellátó geotermikus rendszer hulladék, maradék hőjét hasznosítja, ezzel környezetvédelmi szempontokat is támogatva. A geotermikus hőenergiával működő padlófűtés több, mint 5 ezer tonna éves szén-dioxid kibocsájtástól mentesíti a Cédrus Ligetet és környezetét. A padlófűtés és az alapfelszereltségbe tartozó lakásonként szabályozható klímarendszer páratlan emmisszió mutatókat és több, mint 30%-os rezsicsökkenést garantál. Minden lakás önálló almérővel rendelkezik, így a központi üzemeltetés és karbantartás minden előnye mellett kizárólag a saját fogyasztás után kell fizetni. A Cédrus Liget rendelkezik központi gázkazánokkal és lakásonkénti fan-coil rendszerekkel is, kizárólag annak érdekében, hogy a geotermikus rendszer esetleges szünetelése vagy karbantartása esetén is zavartalanul biztosítsa a fűtést és a meleg vizet az ott lakók számára.

A lakóparkot kiterjedt zöldfelület és tavak veszik körül. A zöldterületi mutató 40%-os.

A komplexumban számos, a publikum számára is megnyitott szolgáltatás érhető el, többek között étterem, kávézó, konditerem, szépségszalon és élelmiszerüzlet.

Együttműködők

Helyszín

Magyarország
Szeged