A Food Smart Cities program célja, hogy hidakat emeljen a fenntartható és tisztességes élelmiszer élérése érdekében a városokban.
A program célkitűzései:
1. A kistermelők (beleértve a nőket és a fiatalokat) bevonása a fenntartható városi élelmiszerláncokba tisztességes kereskedelmi feltételek mellett
2. A biztonságos, fenntartható és egészséges élelmiszerek megfizethetőségének és elérhetőségének növelése a városlakók számára
3. A városi élelmiszer-rendszerek környezeti hatásainak csökkentése és ellenálló képességének növelése
4. A városi élelmiszer-rendszerek részvételi irányítási mechanizmusainak megkönnyítése
A városba beérkező ételek típusának, valamint az előállítás módjának és helyének befolyásolására az élelmiszer-ellátási rendszerben betöltött pozíciójuknak köszönhetően, a városvezetések és a városi vállalkozások ideális helyzetben vannak, ezért több önkormányzattal is együttműködnek a projekt során.