Kabelwerk – modern lakásépítési projekt egy korábbi ipari területen

Kabelwerk – modern lakásépítési projekt egy korábbi ipari területen

A "Kabelwerk" (korábbi nevén "Kabel- und Drahtwerke AG") 100 éven át a kerület egyik vezető vállalata és legnagyobb munkaadója volt. A vállalat 1997 decemberében történt bezárása nagyszabású tervezési és lakossági részvételi folyamatot indított el Bécs városa és Meidling kerület irányításával. A helyi lakosokat már 1996. május 30-án meghívták egy műhelymunkára és együttműködésre kérték fel őket. A „Milleniumi műhelymunkát” később egy nagy visszhangot kiváltó kiállítás is dokumentálta.

A részvételi tervezés kezdeti sikere a projekt folytatásához vezetett. 1998-ban várostervezési versenyt hirdettek, amelynek eredményeit 2001-ig úgynevezett "kísérleti projektekben" vizsgálták. A pilot projekteket egy várostervezési támogató csoport és a lakosok képviselői bírálták. Az új területrendezési és fejlesztési tervről 2002 júniusában született megállapodás. A terület 2002 szeptembere óta a "Kabelwerk" Bauträger GmbH tulajdonában van.

A szakértők bevonásával és a polgárok részvételével zajló gondos tervezésnek köszönhetően ez a projekt úttörőnek számít. A hat akkreditált építészcsapat különböző lakhatási lehetőségeket dolgozott ki, a kertes és teraszos lakásoktól kezdve a maisonetteken át a házi irodákig és az átriumos házakig.

A "Kabelwerk" különleges koncepcióval rendelkezik a zöld- és rekreációs területeiket illetően is. Az egyes lakóparkokhoz tartozó számos park, játszótér és saját kert mellett több autómentes sétány, tér, kisgyermekek számára kialakított játszótér és egy nagy játszótér is található a tizenévesek számára.

A beépítés dél felé fokozatosan alacsonyabbá válik, ezáltal számos tetőteraszos lakás jött létre, amelyekből gyönyörű panorámás kilátás nyílik Bécs déli részére.

A Kabelwerk 2004 és 2010 között épült.

A városépítési projekt 2004-ben elnyerte az "Otto Wagner Städtebaupreis" (városépítészeti díj) díjat.

Együttműködők

Helyszín

Ausztria
Bécs