Tengah – a jövő városa

Tengah – a jövő városa

Tengah lesz Szingapúr első okos és fenntartható városa, zöld megoldásokkal és intelligens technológiákkal. 

Hatalmas, napenergiával működő légkondicionáló egységek telepítése, vákuumos földalatti szemétgyűjtés bevezetése, földalatti utak létrehozása elektromos járművek számára, városi kertgazdaságok kialakítása és zöld építészet. Csak egy pár példa kiemelve a szingapúri Tengah városnegyedben történő fejlesztésekből.

Szingapúr szeretné a jövőben a szén-dioxid lábnyomát jelentősen csökkenteni, valamint a környezeti fenntarthatóságot elősegíteni. Ezekhez a célokhoz járul hozzá a Tengah projekt, amely maláj nyelven „központot” jelent. A cél elérésének egyik fő kulcsa a város trópusi hőmérsékletének és páratartalmának mérséklése.

Egy pár kiemelt intézkedés:

  • A hőmérséklet növekedés mérséklésére az új város egy kereskedelmi rendszeren alapuló távhűtési hálózatot használ a szingapúri Marina Bay pénzügyi körzetben, amelynek részeként az irodák építése előtt a hűtőműveket és vezetékeket föld alá süllyesztik.
  • Tengah-ban a hűtőegységeket a lakóházakra telepített napelemekkel működtetik.
  • A terület korábban téglagyárak és a paprikaültetvények helyszíne volt, ezért az új városrésznek öt kerületében fog működni közösségi kertészkedés, gazdálkodás és erdőművelés.  Egy 100 méter széles és 5 km hosszú fasor vezet végig a kerületen, megteremtve az ökológiai kapcsolatot a sziget természetvédelmi területével.
  • A kormány által épített 42 000 lakás mindegyikében lesz egy "intelligens" mérőállomás, amely lehetővé teszi a lakástulajdonosok számára az energiafogyasztás figyelemmel kísérését.
  • A vasúti hálózatok, a bekötőutak és a parkolók többnyire a föld alatt lesznek kialakítva, így lehetőség adódik a felszínen kertek, parkok kialakítására, városi gazdálkodásra, valamint a gyalogos és kerékpáros közlekedési formák támogatására.  
  • Az automatikus pneumatikus hulladékszállító rendszer földalatti csöveken keresztül gyűjti a szemetet.

Együttműködők

Szingapúr kormánya

Helyszín

Szingapúr