Perth – Okos Város Program

Perth – Okos Város Program

Perth okos város programjának bevezetését három pályázat elnyerésével érték el. A város az Okos városok és külvárosok program keretében sikeresen biztosította az ausztrál kormánytól kapott 1,3 millió dolláros összeget. Ennek eredményeként négy projekt - az Okos Körzet, az Okos Öntözés, az Okos Fenntarthatóság és az Adatközpont (Data Hub) – technológiai és hardver fejlesztése kezdődött meg.  Az új technológia célja az életminőség javítása, valamint tudásplatform biztosítása a lakosok, a turisták, a vállalkozások és technológiai startupok számára. 

  • A Kelet-Perth-i Okos Kerület próbaprojekt CCTV-alapú szenzorokat és elemzéseket használ az új Matagarup-híd és az Optus stadion körüli járművek és gyalogosok tevékenységének mérésére. Ezek az adatok értékes betekintést nyújtanak és segítik Perth város tervezőit, lakosait, vállalkozóit a döntéshozatalokban, valamint fokozzák a biztonsági intézkedések hatékonyságát.
  • Az Okos Öntözési projekt során a régi hagyományos öntözőrendszereket lecserélik a Perth élő irányítási rendszereibe integrált okos vezérlőkre. Az új okos szenzorok az időjárás-előrejelzéseket és a talaj nedvességértékeit használják az öntözés automatikus beállításához.
  • Az Okos Fenntarthatóság projekt tovább fejleszti a környezet monitorozását, víz- és levegőminőség érzékelő szenzorok telepítésével Perth egész területén.
  • A negyedik projekt, az úgynevezett Data Hub, ami egy nyílt adatportál, ahol az összegyűjtött adatokat online elérhetővé teszik a nyilvánosság számára. Az Open Data Portal hatékonyabbá teszi a lakosok és a vállalkozások tájékoztatását.

A közösséggel való kapcsolat kiemelt fontosságú a teljes programban, valamint a projekteket a jelenleg folyamatban lévő Citizen Science projekt is támogatja.

Együttműködők

Perth Város Önkormányzata

Helyszín

Ausztrália
Perth